anale fistel - chirurgen Sint-truiden - Chirurgen in het Sint-Trudo Ziekenhuis te Sint Truiden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

anale fistel - chirurgen Sint-truiden

Online brochures

WAT?

Een fistel is een abnormaal gangetje of traject tussen de darm en de huid.
Dit traject kan zich onder, door of zelfs boven de sluitspier bevinden.
Afhankelijk van dit traject vindt men een inwendige opening op niveau van de aars, het anaal kanaal of zelfs de endeldarm.
De uitwendige opening bevindt zich thv de huid rond de aars.
Er is vuil verlies uit de uitwendige fistelopening die soms irritatie veroorzaakt.
Vaak bestaat er een onderliggend abces dat zich bij regelmaat ledigt over de fistel.
Grondig onderzoek van de aars in knie-elleboog houding of in zijdelingse ligging volstaat meestal om de diagnose te stellen. Soms is het nuttig met een korte verlichte kijkbuis, de anoscoop, inwendig de interne fistelopening op te sporen.
Anale fistels komen meestal voor bij mensen die verder in prima gezondheid verkeren. Bij bepaalde ontstekingziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn, ziet men vaak hardnekkige, ingewikkelde en moeilijk te behandelen fistels. Fistels hebben op zich niets te maken met kanker.


BEHANDELING:

Voorbereiding:
Soms een klein lavement.
De streek van de aars wordt soms geschoren.
Alleen een operatie geeft een definitieve oplossing.


Fistulotomie:
Indien de fistel onder of zeer oppervlakkig door de sluitspier loopt kan de fistel volledig doorgesneden worden zonder gevaar voor incontinentie ( verlies van stoelgang ).
De wonde wordt opengelaten en heelt uit over de komende weken.
In afwachting dat de wonde helemaal geheeld is bestaat er soms een ‘ sleutelgat ‘ afwijking thv de aars waarover tijdelijk wat slijm of stoelgang kan ontsnappen.


Fistulectomie:
Indien de fistel te diep door de sluitspier loopt zijn complexere ingrepen noodzakelijk. De fistel wordt uitgesneden als een ‘ macaroni’ zodat de resterende sluitspier intact blijft. Alle lagen worden netjes dichtgenaaid.
In aanwezigheid van een abces of forse ontsteking wordt de fistel eerst afgekoeld door een draadje ( Tress ) door de fistel te trekken. Deze blijft een zestal weken ter plekke.
In extreme gevallen wordt de sluitspier doorgesneden en de fistel opgeruimd om aansluitend de sluitspier terug te herstellen al dan niet onder bescherming van een tijdelijk stoma.  
Er bestaat een aanzienlijk risico dat de fistel terugkomt ( recidief ).

Cutting Seton:
Indien de fistel te diep door de sluitspier loopt om door te snijden ( maar ook weer niet te diep ) kan een elastiekje door de fistel getrokken worden om deze geleidelijk aan aan te spannen. Dit aanspannen gebeurt op de raadpleging om de twee weken tot de fistel helemaal doorgesneden is. De sluitspier wordt door het elastiekje traag doorgesneden en verlittekent achter het elastiekje zodat de sluitspier ‘ heel’ blijft ( als een touw door een blok ijs ).
Dit is een traag proces dat weken kan duren! Veel mensen klagen van irritatie door de elastiek. Het aanspannen is onaangenaam in de eerste dagen.
Als U het elastiekje verliest moet U er op letten dat de lus ervan intact is ( anders is de fistel niet doorgesneden )
De ingreep wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie.
De eenvoudige ingrepen kunnen in daghospitaal uitgevoerd worden. De meer complexe ingrepen vereisen een kort ziekenhuisverblijf.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu