kanker - Chirurgen Sint-truiden - Chirurgen in het Sint-Trudo Ziekenhuis te Sint Truiden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

kanker - Chirurgen Sint-truiden

Online brochures

Kwaadaardige gezwellen of kanker kunnen zich eigenlijk in elk orgaan of weefsel voordoen.
Sommige weefsels zijn hier meer gevoelig voor dan andere. Sommige tumoren komen meer voor dan anderen.
Het geslacht speelt ook een rol. De celdeling van een normale cel loopt uit de hand door allerlei invloeden en er ontstaat een gezwel.
Zo speelt roken bv. een rol bij ontwikkeling van longkanker.
Na de vaststelling van een kwaadaardig gezwel zullen een aantal onderzoeken uitgevoerd worden om te zien of er doorgroei of uitzaaiingen van de tumor kunnen vastgesteld worden ( staging ).
Met deze informatie wordt een behandelingsplan voor U opgesteld in de Multidisciplinaire Oncologische Commissie (MOC).
Op deze vergadering zijn aanwezig: de oncoloog, de chirurg, de anatomopatholoog, de radiotherapeut, de gastroenteroloog, zo nodig de radioloog .

Behandeling:
De drie belangrijkste behandelingsvormen zijn: heelkunde, bestraling en medicatie. Vaak worden deze behandelingen gecombineerd.
Opereren blijft de belangrijkste behandeling. Ten minste als dit technisch mogelijk en nuttig is.
Bepaalde tumoren verkiest men voor de ingreep te behandelen met stralen en chemotherapie om zo de tumor te doen ‘krimpen’, de operabiliteit te vergroten, de mogelijk aangetaste klieren in de omgeving van de tumor te vernietigen en zo de kans op herval te verkleinen.
Hiervoor wordt echter een prijs betaald. De wondheling kan in het gedrang komen met bv. een hogere kans op naadlek bij een rectumoperatie.
Afhankelijk van de definitieve bevindingen bij microscopisch onderzoek van de verwijderde tumor wordt aanvullend chemotherapie en/of stralen toegediend.
Dit is enkel het geval indien tumoraal weefsel ( microscopisch of  met het blote oog te zien ) is achtergebleven en indien het wetenschappelijk bewezen is dat toediening van chemotherapie de ( tumorvrije ) overleving verlengt.
Indien de tumor om technische redenen niet verwijderd kan worden of bij aanwezigheid van uitzaaiingen wordt in eerste instantie enkel chemotherapie toegediend en/of bestraald.
Vaak moet er in die omstandigheden toch geopereerd worden bv. bij een obstructie of dichtgroeien van de darm. Chemotherapie ( cytostatica ) wordt meestal intraveneus ( ‘baxters’ ) toegediend.
Hiervoor wordt een PAC geplaatst ( PAC (port-a-cath) ).

Steun:
De diagnose van kanker komt voor iedereen erg hard aan. De behandelingen zijn vaak zwaar en langdurend.
Het is dan ook belangrijk dat over kanker kan gepraat worden en dat men steun zoekt bij familie en vrienden, de huisarts en alle behandelende geneesheren en verpleegkundigen in het ziekenhuis.
Men kan ook terecht bij de dienst patiëntenbegeleiding van het ziekenhuis.
Gezonde voeding is belangrijk om de ziekte en de behandelingen het hoofd te kunnen bieden.

Druk op onderstaande foto's om deze groter te maken

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu